Вълнения около заема

Политически трус в управляващата коалиция. Лидерът на АБВ - една от партиите в управлението, заяви, че ще подаде оставка заради новия външен дълг. В ефира на Нова Телевизия Георги Първанов нарече вчерашното гласуване на 16-те милиарда заем "политическа грешка".

 

Аз съм човек на честта и на достойнството, затова ще поставя своята оставка”, заяви Георги Първанов. 


Причина за достойното оттегляне стана политическото "да", което вчера АБВ каза на дълга от 16 милиарда лева. Преди два дни партията беше решила друго. Според Първанов това решение е било взето в 12 без 5 и причина за него е недоброто общуване в партията. 

 

Първанов обясни, че разбира вицепремиера Ивайло Калфин и неговата позиция за дълга е морална, защото той бил част от правителството. Лидерът на АБВ категорично ще предложи оставката си, въпреки опитите на колегите му да го разубедят.

 

Заплахата на Първанов отекна и в парламента.  Официално всички партии в Народното събрание твърдяха, че не се месят във вътрешните работи на други политически сили. Неофициално обаче това беше най-коментираната  тема по всички ъгли на парламента днес.

 

Някои парламентаристи с опит коментираха, че разривът е заради вътрешни борби между Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков. Други – че Първанов си отваря път обратно към БСП с познат от миналото сценарий за „Добрия председател и лошата партия”. Според трети конфликтът е свързан с пари. 

 

Реакцията на депутатите от АБВ към собствения им лидер изненада с откровеност. Те признаха, че Георги Първанов е бил в пълно неведение за обрата в позицията им. 

 

Той е основател на партията и може да прави, каквото счита. Парламентарната група не го е предала и няма да го предаде”, заяви Кирил Цочев. 

 

Интригата обаче се задълбочи с признанието, че заместници на Първанов в партията са били наясно с новото решение и са го одобрили.

 

Депутатите единно заявиха, че всъщност се гордеят с подкрепата на дълга и това за тях е малка победа - защото издействали сумата от 16 милиарда да бъде намалена на 14 милиарда. Макар и само устно.   

Още по темата

 

Очаквано еманципацията на депутатите от АБВ от лидера им получи тиха подкрепа от управляващите. 

 

Това, че си променил решението си, не означава, че си направил отстъпление”, коментира Цветан Цветанов. 

 

Ако оставката на Първанов наистина е факт, това е една крачка напред за левицата в България”, заяви Радан Кънев. 

 

Остра критика дойде от опозицията - бившите другари. БСП се фокусира върху самия дълг. Червените поискаха анкетна комисия да разследва договора, съгласно който България ще тегли бъдещите крупни суми. В него, според тях, имало много съмнителни моменти. 

 

Тук става въпрос за една задкулисна сделка, вероятно за корупционна схема”, смята Чавдар Георгиев. 

 

Според левицата одобряването на заема е началото на края на управляващото мнозинство в този му вид.