Решението беше взето единодушно от Комисията по здравеопазване

Комисията по здравеопазване одобри единодушно кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител на НЗОК, предаде БГНЕС.

 

Единственият претендент за поста бе предложен от парламентарната група на ГЕРБ. Д-р Комитов притежава 32-годишен стаж в областта на здравеопазването. Възпитаник е на Пловдивския медицински университет. Завършил е също така право в УНСС. Бил е зам.-управител на НЗОК и директор на РЗОК София. Към настоящия момент д-р Комитов е директор на столичната Втора градска болница.

 

 

Мисията на НЗОК е да осигури високо обслужване на пациентите", заяви кандидатът за управител на НЗОК д-р Глинка Комитов по време на изслушването си пред Комисията по здравеопазването. Според Комитов една от основните цели на касата трябва да бъде ефективното управление на здравноосигурителните вноски и гарантирането на качеството на медицинската помощ.

 

Кандидатът за управител на НЗОК се обяви за стриктно спазване българското и европейското законодателство, както и за проява на търпение и внимание към всички лица, потърсили медицинска помощ. Д-р Комистов каза още, че "не може НЗОК да бъде министерство в министерството", защото тя трябва да спазва държавната политика.

 

По време на изслушването д-р Комитов поиска увеличаване на здравноосигурителните вноски, съвместни проверки на НЗОК и НАП в лечебните заведения, както и изваждане на групи заболявания от болничната и прехвърлянето им в извънболничната помощ. Д-р Комитов обеща прозрачна политика по отношение на генеричните лекарства и подчерта, че ще използва законовата възможност касата да договаря отстъпки от цените на медикаментите. Според него реимбурисрането на лекарствата трябва да бъде не на медикамент, а на заболяване.

 

Д-р Комитов заяви, че трябва да бъдат разширени правата на контролните органи на НЗОК и най-вече на контрольорите, които проверяват трудовите договори и отпуските на специалистите, оказващите медицинска помощ.

 

Кандидатът за управител на НЗОК предложи високи санкции при констатирани нарушения и прекратяване на договор с лечебно заведение, ако се установи отчитане на дейност, която не е извършена или интервенция, която е извършена без необходимост. Д-р Комитов каза още, че контролът трябва се извършва преди заплащането на дейностите, а не постфактум.

 

Д-р Комитов подчерта, че няма как НЗОК да води самостоятелна политика, защото трябва да спазва разпоредбите на здравното министерство и държавата.

 

"Всяка реално извършена дейност ще бъде заплатена, а НЗОК няма да извърши нищо без договорни отношения със съсловните организации", увери кандидатът за управител на НЗОК. Д-р Комитов предложи също така да бъде създадена система за мониторинг на болниците с критичен статус, както и повече прозрачност по отношение на всички разходи на лечебните заведения.