Над 100 снегорина се включиха в битката със зимата в столицата

 

Пети ден в София почти не е спирало да вали. Тази сутрин столицата отново осъмна под снежна блокада. Над 100 снегорина се включиха в битката със зимата. Всички големи улици и булеварди са изчистени. По-трудно остава придвижването в по-малките улици в кварталите.

 

Още по темата

Дежурството за Красимир започва от рано. Още при първите паднали снежинки. С тежката машина той успява да пробие снежната блокада по тесните и стръмни улици на село Бистрица край София.

 

Нервите обаче понякога трябва да са железни, защото препятствията по пътя на зимата следват едно след друго. С преградите на снега Красимир се бори от 30 години. За първи път чистил пътя към хижа „Алеко”. От тогава е виждали всякакви зими – най-тежката от които си спомня, е преди 5 години.

 

Със снежната блокада в София денонощно се борят 130 снегорина. А зимата освен снежна, ни излиза и скъпа - около 4 милиона лева. В Бистрица вече са свикнали с тежките зими. Скоро обаче бай Стойчо не е виждал толкова много сняг. „15 години не е имало такава зима. Помня, че през Дървеница разбивахме пътя, за да докарат брашно. Тунели пробивахме”, споделя той.

 

Грижата за малките улици е в ръцете и лопатите на самите хора. Трудностите от снега обаче няма да си отидат с него. След като се стопи, трябва да се справим и с оттичащата се вода и локвите.

 

Снегорините са готови и за следващата блокада, която се очаква още в четвъртък. При нужда по улиците на София ще тръгнат и допълнителни екипи по почистването.