От "Напоителни системи" съобщиха, че са пълни и преливат 10 язовира

Десетки къщи са под вода. След падналите огромни количества сняг подпочвени води нахлуха в домовете на хората в Пазарджишко.


Дворът на една от най-наводнените къщи в Съединение е под вода. За да се стигне от единия до другия край е нужна лодка. Причината - подпочвени води, които при снеготопенето и обилните валежи избиват и потопавят приземните етажи на хората.


Потопени улици. Приземни етажи под вода. 21 век. Град Съединение, България. Бедствие вече 6 месеца.


„Всичко беше залято под вода, навсякъде, всичко”, разказва Мария Илиева.


Това е баба Мария, вдовица. Помощ в бедствието й са момчетата с помпата.


Асен е най-търсеният човек в селото, защото има помпа и отводнява. От къщата на баба Мария отиваме с него в къщата на бай Йордан.


„Бедствено положение съм. - Кой ден ти е? - Започна от Нова година”, разказва Йордан.


В съседа му Николай водата е още повече. Бедствието признава и властта, но е безсилна.


„Трябват ни 50 милиона за канализация. 50 милиона лева, които се чакат от Европа”, казва кметът на Съединение Георги Руменов.


От екоминистерството предупредиха, че заради снеготопенето и предстоящите валежи са възможни повишения на речните нива в цялата страна.


От "Напоителни системи" съобщиха, че са пълни и преливат 10 язовира. Това са предимно малки язовири в областите Хасково, Кърджали и Шумен. Те са под непрекъснато наблюдение. Няма опасност от заливане на населени места.


От Националната електрическа компания също следят съоръженията си денонощно. Засега – единствено в язовир Ивайловград няма свободен обем.