Търсят начини за съкращаването на по-малко работници

Държавата няма вина за съкращаването на 300 работници във "Видахим". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  

Още по темата

"В диалога обсъдихме различни възможности за това какво би могло да се направи оттук нататък, за да може по-малка част от тези 300 работници да бъдат съкратени - какви са вариантите и това, че държавата ще ангажира целият си ресурс, за да помогне и 300 семейства да не останат без работа", каза тя на извънреден брифинг в Министерство на енергетиката.

 

Петкова съобщи, че е обсъдена възможността през април, когато предстои търг на Електроенергийния системен оператор за студен резерв, "Видахим" да участва. А ако спечели, ще генерира приходи, които да позволят на част от хората да запазят работните си места.

 

 

Запитана кой тогава е виновен за ситуацията с "Видахим", министърът отговори: "В този случай няма виновни. Има спазване на закона. Той казва, че държавата има ангажимента да изкупува на преференциални цени, определени от ДКЕВР, енергията, която се произвежда по високо ефективен и комбиниран начин. Основният предмет на дейност на "Видахим" би трябвало да бъде производство на каучукови изделия. Това трябва да бъде основното производство, а производството на електрическа енергия - спомагателно производство".

 

По думите й, цитирани от БГНЕС, във "Видахим" обаче съществува аномалия - основното производство е на електрическа енергия, а не на каучукови изделия. "Само за 2013 година, ако приходите на дружеството са 54 млн. лева, 52 млн. лева от тях са от приходи от производство на електрическа енергия от НЕК", каза тя и още веднъж подчерта, че държавата не е виновна и "в тази ситуация няма виновен".

 

"Това е един от вариантите за ограничаване на дефицита в НЕК. Само за миналата година НЕК генерира загуба от заводските централи и топлоелектрическите централи по тази схема в размер на 231 млн. лева, а дефицитът на НЕК за 2014 година е 644 млн. лева. Сами направете своя извод каква част от дефицита се дължи на това, което сега искаме да преодолеем с тази промяна в закона", коментира Теменужка Петкова.

 

Тя посочи, че преференциалната цена, на която заводските и топлоелектрическите централи продават своята енергия и НЕК е длъжен да я изкупи, се определят от ДКЕВР и към настоящия момент цената на енергия от "Видахим" е 140 лева, а НЕК продава на регулирания пазар същата тази енергия за 125 лева.

 

"Нали разбирате, че това е една аномалия, която няма как да продължи. После всички се възмущаваме защо е такова състоянието на енергетика и защо е такава цената на тока - такава е, защото системата генерира дефицит", посочи министърът.