Фирмите от сектора ще протестират с искане за незабавна отмяна на ограничителната мярка

8000 души остават без работа в сектора на дърводобива у нас. Прогнозата е на фирми от бранша. Причината за уволненията  - въведеният мораториум за износ на дървесина. Очаква се в следващите 3 месеца фалит да обяват над 100 фирми. От бранша ще протестират утре.
Годишно у нас се добиват около 6 милиона кубически метра дървесина. Преработващите фирми усвояват малко над 1 милион.


3,5 милиона отиват за нуждите на населението. Остава 1 милион кубически метра, които се изнасят. Според износителите това е обем, който така или иначе няма как да бъде реализиран у нас. Затова отива към съседните страни - 60 процента в Турция, 30 - в Гърция и малки количества в Македония и Сърбия.


Мораториумът на практика блокира работата на над 800 фирми в цялата страна, които по груби сметки ще загубят около 40 милиона лева.


Желю Вардунски изнася дървесина от района на Бургас. Има и предприятие за транспорт на дървен материал, в което работят 18 души.


„В този случай аз трябва да ги пусна поне три месеца в отпуск. Един месец платен, два - неплатен. Тези хора или трябва да си търсят нова работа, или да останат на улицата в бюрата по труда”, обясни Желю Вардунски, износител на дървесина.


Забраната за износ на дървесина ще принуди фирмите от сектора да съкратят общо над 8000 души в райони, където алтернативите за работа са малко. По време на търговете за първото шестмесечие предприятията вече са закупили материал от държавните горски стопанства. При невъзможност за износ фирмите са изправени пред загуби.


В Парламента забраната за износ дойде с благословията на почти целия политически спектър. Основният аргумент - да се спре незаконната сеч в горите, която според някои екоорганизации достига 2 милиона кубика годишно.


„Очевидно е, че има проблем с контролирането на тази сеч. Този контрол не се случва ефективно”, обясни Димитър Делчев, вносител на едно от предложенията за мораториум.


Природозащитниците приветстват забраната за износ с условието тя да не остава самостоятелна мярка, а да бъде придружена от още законови ограничения върху изсичането на горите.


„В момента обемът на износа е около 20%. Изсичат се вековни гори, които след това се товарят на кораби и камиони и излизат от страната”, обясни Андрей Ковачев, природозащитник от „Прозрачни планини”.


Износителите на дървен материал твърдят, че техният бизнес няма нищо общо с незаконната сеч в страната. Те предупредиха, че ако мораториумът не падне, ще последват съдебни дела от чуждите фирми за неизпълнени ангажименти. В такава ситуация българските износители пък щели да съдят държавата за понесените щети.

 

В сряда от 10.30 часа пред Народното събрание ще се проведе протест. Очаква се около 2000 души да присъстват на него.


Повече по темата гледайте във видеото.