Бедствието за хората продължава пети ден

Над 700 къщи в Пазарджишко и Пловдивско са под вода. Бедствието за хората продължава пети ден. Подпочвените води не спадат, а потърпевшите семейства са обхванати от нови страхове.


В пазарджишкото село Мало Конаре 150 къщи все още са потопени в метър вода. Нивото на подпочвените води от събота насам е спаднало само с 10 сантиметра. На първите етажи в домовете на хората са унищожени не само мебелите, но и електроуредите - фризер, хладилници.


Най-големите притеснения сега на хората са, че са компрометирани основите на къщите им, а заради мръсната вода има опасност да пламнат и зарази.


Домът на Маргарита и Стоимен е един от многото потопени. 30 години от живота им вече са опустошени от водата.


„Цял живот сме пестили, за да може да сме добре като всички хора нормално да си живеем и сега всичко отива на вятъра. Това е много голяма трагедия, което ни сполетя”, обяснява Маргарита Янакова.


„Не може вече. Това е негодно за живеене тук”, казва Стоимен Янаков.


Щетите в къщата на Петър са за хиляди левове. След като отводнил, подпочвената вода отново избила в дома му. А на помощи не може да разчита.


„Не трябва да получаваме никакви приходи, доходи. Да не сме имотни и евентуално при тия всички изисквания, които имат да получим около 320 лева”, споделя Петър Стоенчев.


Според кмета на селото водата няма да се оттече от къщите поне още месец.


„Това е основният отводнителен канал на селото, който имахме голямата надежда, че след като бъде почистен подпочвените води ще намалеят драстично, но за съжаление това не се получи”, обясни кметът на село Мало Конаре Димчо Караиванов.


Заради опасността от зарази, Бай Иван е изхвърлил всичките си буркани с храна от мазето.
„Имаме внучета, чакаме второ и притеснението е да не плъзнат епидемии. И не знаем как да се спасяваме”, жалва се Венета Стоенчева.


Здравните служби непрекъснато следят състоянието на питейната вода в селото.


„Няма отклонение от показателите водата, която тече от чешмите е годна за питейни и битови нужди”, обясни д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол”-Пазарджик.


В селото няма канализация, а септичните ями преливат. За да не плъзне зараза, здравните власти препоръчаха хората да дезинфекцират домовете си и да повишат личната си хигиена.


От утре всички пострадали домакинства ще могат да кандидатстват за помощ от държавата, а земеделските производители, чийто посеви на нивите са унищожени, имат право на обезщетение, припомниха от Министерството на земеделието.  


Повече по темата гледайте във видеото.