Това стана ясно след заседание на Висшия съдебен съвет

Висшият съдебен съвет няма да образува производство за реализиране на дисциплинарна отговорност срещу съдия Владимира Янева. Това стана ясно след провеждане на закрито заседание на ВСС.

Още по темата

 

Искането за образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Янева бе направено от министъра на правосъдието Христо Иванов, а предложението бе публикувано на сайта на министерството, информира агенция "Фокус".

 

Припомняме, че Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването от длъжност на съдия Владимира Янева, председател на Софийския градски съд. На 19 февруари, преди началото на редовното заседание на съвета, главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане за гласуване на допълнителна точка към дневния ред, относно вписване на исканото от него временно отстраняване от длъжност на Владимира Янева като съдия и председател на СГС.

 

По думите му срещу съдия Янева е образувано досъдебно производство за това, че в град София за периода септември 2013 – юли 2014 в качеството си на съдия и председател на Софийския градски съд противозаконно е разрешила да се използват специални разузнавателни средства.

 

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че има нова разработка по искане на Дирекция „Сигурност” с наименование „Таласъми”, която също касае подслушване на служител на дирекцията от негови колеги. Подслушван е не само той, но и негови роднини. Стана ясно, че искането за подслушване е подновявано от съдия, чието име Сотир Цацаров отказа да спомене.