Стари водомери помпат драстично фактурите ни

Стари водомери помпат драстично сметките ни за топла вода. Лошата изненада може да дойде с изравнителната сметка. Десетки хиляди са заплашени, ако водомерите им са работили повече от 10 години без проверка.


Чаша хладка вода задвижва стрелките на няколко водомера в блока. По показанията на този в мазето се издават сметките за вода на целия вход. Този у дома - за топлата вода, другият – за студената, които казват точно колко от общото сме използвали в нашия дом. Ако обаче някой от тези водомери не е изправен, кой ще плати сметката за водата?


В първия случай  водомерът в мазето трябва да се проверява на 2 или на 5 години, в зависимост от уреда. Ангажиментът за това е на ВиК дружествата. По информация на Комисията за енергийно и водно регулиране у нас има около 2 200 000 водомери на сградни водопроводи.


Дружествата се оплакват, че е това е за тяхна сметка. В момента само в София от спешна проверка имат нужда една пета от общите водомери. Това се налага и за над 10% от индивидуалните за студена вода в домовете на столичани. Те се тестват веднъж на 10 години, а инициативата трябва да дойде от самия потребител.


За 2014 г. Агенцията по метрология е инспектирала 2178 водомера в общо 1933 обекта в страната. За 392 от тях е установено, че не отговарят на изискванията, защото са главно без знаци от проверка или с изтекла валидност на периодичната проверка (362 бр.), а останалите близо 30 са технически неизправни или от неодобрен тип, или без необходимата маркировка за съответствие със съществените изисквания към тях.

 

За установениете несъответствия са съставени 45 протокола за задължителни предписания, дадени на ВиК операторите за предприемане на коригиращи действия и 206 акта за установяване на административни нарушения. През третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. също са планирани надзорни проверки на ВиК операторите в цялата страна, при които ще се проследи и изпълнението на дадените им през 2014 г. задължителни предписания.

 


Ако общият водомер е показал повече от индивидуалните, разликата се плаща от всички в блока. Голямата тесла обаче идва при уредите за топлата вода. С контролен водомер инкасаторите ще видят дали този 14-годишен уред още е в час. Оказва се, че не.


„В случая той е в полза на абоната и в ущърб на съседите”, обяснява Тодор Кузманов, специалист по топлинно счетоводство.


Тук възрастта е не само порок, но и тежък разход. Без проверка навреме или без водомер рискуваме да ни начислят по 140 литра на ден на член от домакинство.


„Това означава, че някъде към 450 до към 520 ще заплати един такъв абонат, ако са двама – това го умножавате по две”, добавя Тодор Кузманов.


В тази графа са над 25 000 домакинства само от София. За сравнение - проверката в лаборатория ще ни струва около 30 лева. За същите пари можем директно да си купим нов уред. И в двата случая ще избегнем солената санкция.