Отговорът - тази неделя в "Темата на Нова"

 

Общо над 33 милиона лева допълнително трябват за преодоляване на щетите от зимата. 24 милиона лева от тези пари са за укрепване на свлачищата и разчистване на пътища. Допълнително само за Смолянска област трябват 6 милиона лева, за да се компенсират щетите от снега. 

Още по темата

 

Оказва се, че машините, които държавата и общините са предвидили в началото на сезона, на практика не стигнаха доникъде. Наложи се мобилизиране на техника от цялата страна, а оттам дойдоха и допълнителните разходи, които пак ще платят данъкопалтците, в това число и онези, които бедстваха в Родопите.

 

И понеже плащането на щети е извънредно и непланирано, няма обществени поръчки и договори и вероятно това ще излезе и доста по-солено на данъкоплатците и бедстващите. Защо се стигна до това да плащаме за щети, вместо пътните фирми да си свършат работата?  Отговорът на този въпрос гледайте тази неделя в „Темата на Нова”.

 

В „Темата на Нова” ще видите документите за обществените поръчки и договорите, сключени от държавата и общините за зимното почистване на областите Смолян и Кърждали. От тях става ясно, че пътната агенция е прогнозирала нормална зима за региона, тоест, равномерен снеговалеж и в никакъв случай 2-метрови преспи. Затова, само за Смолянска област са предвидили 1.5 милиона лева за целия сезон.

 

Само че всички в областта си знаят, че парите няма да стигнат. Освен това област Смолян, която е по-планинска, с повече проблемни при сняг райони, дава за снегопочисвтане по-малко пари за повече техника. Докато област Кърджали - по-равнинnа, обичайно с повече слънце и по-малко сняг, дава за снегопочистване 6.8 милиона лева за четири години или доста повече пари за по-малко техника.

 

Как става така и печели ли някой на гърба на бедствието – тази неделя в „Темата на Нова”.