След случая във Варна охранителният бранш иска спешни законови промени

 

След случая във Варна охранителният бранш иска спешни законови промени. Гардовете се опасяват, че този инцидент няма да бъде последен. 

 

Всеки квадратен метър в един от столичните молове е под постоянна 24-часова охрана и видеонаблюдение. Случаят с побоя във Варна обаче породи сериозно съмнение, че дори с подобни мерки - не сме в безопасност

Още по темата

 

На практика сега законът позволява на почти всеки да бъде охранител - не е нужно дори да си завършил гимназия. Достатъчно е само да си завършил осми клас, да представиш бележка, че си здрав психически и физически, и че си нямал проблеми с полицията. 

 

От личен опит като охрана в мол Михаел знае, че е важно отношението и как да разговаряш с хората. Нищо такова обаче не се е случило във Варна, твърдят разследващите. 

 

От бранша се оплакват, че често възложителите търсят най-евтиния възможен вариант за охрана, но сериозният проблем идва от широката цедка, през която може да премине почти всеки. Дори броят на хората с тази професия не е известен. Според данни на НОИ са 50 000, а по данни на МВР – 120 000. 

 

В единствения колеж по охрана у нас за 20 години са се дипломирали не повече от 1000 души. По техния път върви и Николай, който вярва, че охранителят трябва да решава проблеми, а не да ги създава. 

 

Остава само да се надяваме, че случаят във Варна няма да се повтори никога повече и че охранителят ще бъде наш пазител, а не враг.