Бронзовата глава на одриския цар Севт III заминава за Париж

 

Изложбата на тракийските ни съкровища в Лувъра бе на ръба. Основният акцент в нея - бронзовата глава на одриския цар Севт ІІІ, можеше да не замине за Париж. Причината бе дефекти в сандъка, който трябва да пази безценната находка.

 

Севт ІІІ е последният голям владетел на Одриското царство. Точно тази уникална находка е условието да има изложба в Лувъра, а не Панагюрското съкровище, например, което също е част от изложбата.

 

Откритието преди 11 години прави покойният професор Георги Китов. Предпазната опаковка, която пристига у нас обаче, не отговаря на посочените параметри. Часове наред френски експерти опаковаха находката.

 

Очите на главата ще бъдат запазени благодарение на специално изработени очила. Макар и комични, очилата, които приличат на очила за плуване, имат важна задача – предпазват очите и миглите от медна пластинка, които са много чупливи. 

 

Шедьовърът ще бъде пренесен в многопластов сандък, което ще гарантира сигурността по време на полета. Оттам до дни всички съкровища ще бъдат натоварени на чартър за Франция.