Безпилотни самолети и бронирани коли оглеждат района на експлозиите

 

Безсънна нощ за село Иганово след мощните взривове в склада за боеприпаси на ВМЗ - Сопот. 

 

Безпилотни самолети и бронирани коли оглеждат района на експлозиите. 

 

Малко преди 12:00 часа днес приключи огледът на военните, който беше на 1 километър от взрива. Няма осколки и остатъчни взривни вещества. За да стигнат до мястото на взрива, трябва да минат 24 часа. 

Още по темата

 

Знае се също, че има груби нарушения в производствения цех, който се намира в непосредствена близост до склада.  

 

Около 19:30 часа снощи мощни взривове отекват край село Иганово край Сопот. Експлозиите предизвикват паника сред хората и в ужас всички започват да се евакуират от домовете си. 

 

Взривовете са възникнали в един от складовете в база на ВМЗ – Сопот, където са съхранявани неуправляеми реактивни снаряди.  

 

„Там производствени дейности не се осъществяват. Там има само двама охраняващи. Един от тях е подал сигнала за пожара и са евакуирани незабавно. От самото начало е действано изключително професионално, няма причина за притеснение за човешки жертви, ситуацията е овладяна”, заяви министър Божидар Лукарски. 

 

Взривените конвенционални боеприпаси не отделят вредни химични вещества. Въпреки това на място спешно беше изпратена мобилна лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда. Резултатите показаха, че няма замърсяване на въздуха над допустимите норми.

 

 Все още никой не може да каже каква е причината за тежкия инцидент. 

 

Инспекцията по труда редовно е правила проверки за условията на труд в складовата база и е откривала нарушения. 

 

Страхът в хората остава и днес.

 

Повече гледайте във видеото!