Стотици работници ще бъдат разпитани за условията на труд

 

В складовете на ВМЗ-Сопот е имало нарушения, обявиха от Инспекцията по труда. Стотици работници ще бъдат разпитани за условията на труд. 

Още по темата

 

Районът остава отцепен от полицията. По случая вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Цеховете ще останат затворени, докато експертите не отхвърлят всички рискове за здравето на служителите. Много от хората, които работят в складовете, се притесняват да говорят за условията на труд, а тези, които дават показания пред разследващите, подписват декларации за поверителност

 

Шести холандски склад се намира на километър от производствения цех в Иганово. В склада е имало над 2000 неуправляеми реактивни снаряда и противотанкови гранати. Готовата военна продукция е била предназначена за износ. Освен охраната на завода, достъп до ламаринената постройка са имали само още петима души, тъй като обектът е строго секретен.

 

Гинка Ганева работи от три години в цеха на ВМЗ-Сопот в Иганово. Признава, че няма специално образование за това, което върши. Казва, че заплатата от 400 лева не си струва риска, който поема всеки ден. Разследващите работят по всички възможни версии за взрива.

 

"Към момента не можем да кажем, че е имало саботаж, но не можем да отхвърлим и тази вероятност”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

 

Прокуратурата ще разпита всички работещи в цеха в Иганово. До момента обяснения са дали само двамата охранители, които снощи са пазили склада.

 

Все още районът около складовата площадка е опасен. Близо до взривения склад има неизбухнали снаряди. Затова разследващите ще отложат поне с още ден влизането си във взривения склад. До края на седмицата цехът в Иганово ще остане затворен, а работниците ще са в отпуск.

 

Репортер: Благой Бекриев