Продължава разследването на версиите за инцидента в складовата база на ВМЗ-Сопот

 

Продължава разследването на версиите за взрива в района на складовата база на ВМЗ-Сопот. В събота вечерта край село Иганово се взриви склад със снаряди. По предварителна информация са гръмнали около 2000 неуправляеми ракетни снаряда - НУРС.

 

Жертви и пострадали няма. Впоследстиве от Инспекцията по труда установиха и нарушения – стотици работници се разпитват за условията на труд, а за евентуалните причини за взрива - по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Цеховете на ВМЗ - Сопот ще останат затворени, докато експертите не отхвърлят всички рискове за здравето на служителите.

 

„По твърдение на директора на завода и министъра на икономиката това е нова продукция. Няма как самостоятелно да стане взрив”, коментира в студиото на „Здравей, България”  Станчо Петков, работил 20 години във ВМЗ - Сопот.  Той отбеляза, че запалена цигара може да бъде причина за пожар.

 

„В завода в забранено внасянето на открити огнеизточници, не може да се внася нито кибрит, нито цигари”, подчерта Марин Иванов, ръководил 10 години „Терем”. „Това са такива места, които превантивно са обособени да не възникне пожар, не е случайно място откъде чрез мълния или в близост до жп линия може да изхвръкне някаква искра”, каза още той.

 

Нощта премина спокойно, в 19.00 часа няколко наши жители ме попитаха дали ще има повторни взривове, аз ги успокоих, като им казах, че вчера безпилотни самолети са прелетели над обекта, който се взриви и са видели, че няма тлеещи пожари, няма и нарушения на останалите складове”, съобщи тази сутрин  Стефан Данчев, кмет на Иганово.