Безценните експонати отпътуваха за „Лувъра”рано тази сутрин

 

Драконови мерки за сигурност, за охраната на тракийските съкровища по пътя им от София до „Лувъра”. Безценните експонати отпътуваха за Париж рано тази сутрин.

 

Среднощното спокойствие на находките нарушиха полицейски коли и бронирани камиони. В тях натовариха над 1600 експоната от 17 музея. Двойните стени на касите с керамична вата ще гарантират безопасността на всички съкровища. Те са огнеопорни и водоустойчиви.

 

„Сандъците са от такава сплав, която позволява да издържат температура от 1900 градуса, това е максимума температура, която може да се развие при паднал и взривил се самолет, така че експонатите ще оцелеят при всички случаи", каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

 

Боровото, Летнишкото, Панагюрското и Рогозенското съкровища. Накитите от Свещари, Златиница и Голямата Косматка. Главата на Севт III и още десетки тракийски находки и скъпоценности. Общата застрахователна оценка на иначе безценните съкровища е над 170 милиона евро.

 

Под строгата охрана на мъже с автомати, в 5 сутринта уникалните тракийски предмети потеглиха към летището.

 

Кордонът смени няколко пъти маршрута си, заради мерки за сигурност, преди да стигне до Летище София. Два чартърни самолета очакваха съкровищата на летището. Единият от тях резервен, в случай че възникне повреда или друго извънредно събитие.

 

Изложбата на българските съкровища в „Лувъра” ще бъде открита на 15 април и ще продължи до 20 юли. Очаква се над 4 милиона туристи от цял свят да се насладят на тракийското ни изкуство.