Неизвестната до миналата седмица компания LIC 33 обяви, че купува БТК

 

Бизнесът на  банкера Цветан Василев беше купен за 1 евро. Неизвестната до миналата седмица компания LIC 33, която обяви, че купува БТК, днес разкри, че има планове и за други компании, свързани с Василев. И след опитът на инвеститора да излезе на светло,  въпросителните около тези сделки остават. 

Още по темата

 

От неизвестната до скоро LIC се представиха като инвеститори с опит. Дружеството има намерение да инвестира 900 млн. евро, за да покрие задълженията на фирмите, които иска да купи. Дава ги от себе си единственият акционер - Пиер Луврие, който е белгиец с руски паспорт. Можел да ги набира и с друго финансиране, но от международни банки, а не чрез партньори. Още преди да се покаже публично, за Луврие се заговори, че работи с руския олигарх Константин Малофеев.

 

С Цветан Василев акционерът се запознал в Барселона, имали общи познати и без да се интересува от личните му дългове и съдебните процеси срещу него искал да изкупи дела му законно. Държавата обаче наблюдава сделката и иска да знае повече за произхода на парите.

 

„Комисията за защита на конкуренцията въобще не е информирана  за интереса към „Виваком”, коментира министър Ивайло Московски.  Докато инвеститорите се представяха, депутатите се заровиха в КТБ. Отново, но и за пръв път в специалната комисия. Квесторите бяха категорични: няма нито една сделка с активи на КТБ. Те  дадоха и подробности за фирмите на Василев, които LIC иска да купи.

 

Заради КТБ депутатите отново повдигнаха въпроса за оставката на гуверньора на централната банка. От своя страна управителят на БНБ Иван Искров заяви: „На 26-ти имам рожден ден, направете ми подарък да изберете нов управител”. Разговорите за КТБ във и извън парламента продължават. За „Виваком” и другите пет компании - също.

 

Правителството ще проучи произхода на средствата на инвеститора и тогава ще вземе решение, дали да влезе в контакт с LIC 33. В съобщение на Министерския съвет се подчертава, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само с финанси, придобити от законна стопанска дейност.

 

В пестеливи изявления по темата двете опозиционни партии БСП и ДПС не пожелаха да коментират сделката, но настояха държавата да си влезе в ролята и да не позволява повече ощетяване на обществения интерес от казуса КТБ.

 

 „Очевидно е, че проблемът е в изпълнението на отговорностите като се тръгне от централното управление на банките, квесторите, прокуратурата, полицията и се стигне до тези играчи, които на бизнес фронта днес теглят останките под маската на несъстоятелността на КТБ”, коментира лидерът на БСП Михаил Миков.

 

„Още от разгара на кризата с КТБ сме били на достатъчно категорична позиция да се направи необходимото и да се проследи отговорността на всички фактори и държавата да не допусне вторично разграбване на активите”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.