При първото си посещение в централата на банката в центъра на София те бяха придружени от министъра на финансите

Още по темата

 

Временните синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев влязоха тази сутрин в КТБ. При първото си посещение в централата на банката в центъра на София те бяха придружени от министъра на финансите Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов, заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

 

Те бяха назначени от Софийския градски съд в сряда, а в четвъртък имената им бяха вписани в Търговския регистър. Така се създаде възможността те да влязат в банката на мястото на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев. 

 


Синдиците не коментираха задачите си в КТБ. По закон те са отговорни да опазят имуществото в банката и да се отчитат пред финансовия министър и Фонда за гарантиране на влоговете. Прокуратурата е готова да им помага.

 

Държавата се намеси в надзора на затворената банка заради съмнения, че квесторите на БНБ допускат още източване. „Тезите на квесторите не са безспорни, ще ги проверим”, коментира финансовият министър днес. „Ако са извършени нарушения от квесторите, ще бъдат обвиняеми тези, които са извършили нарушенията”, подчерта заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Ако нямаше източване на банката, нямаше да водим наказателно производство, по делото има 10 обвиняеми. Не изключвам кръгът обвиняеми да бъде разширен”, каза още Сарафов и добави:  “Не мога да кажа кого ще обвиним, кога и за какво, това не е дело за кражба на гума-джанта, това е дело за кражба на банка”.

 

От другата седмица ще има и трети синдик. 

 


На влизане в сградата на банката на площад "Гарибалди" финансовият министър припомни и приемането на законодателството, което да уреди статута на временните синдици. "Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството", каза Горанов.

 

Финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката.