Общински и частни лечебни заведения обмислят съдебни дела срещу държавата

 

Съдебни дела срещу държавата обмислят общински и частни болници заради намалените средства, които ще получават от Здравната каса през тази година.

 

В момента чирпанската болница е пълна, а леглата не стигат. Пенка Станчева е един от многото пациенти, приети за лечение тук. „И аз както всички останали български граждани си плащам здравните осигуровки и бих искала да получа полагащата ми се помощ на ниво”, казва тя.

 

Ръководството на болницата обаче се опасява, че риска болните да не получат най-добрите грижи е голям. Тази година лечебното заведение ще получи с 83 000 лева по-малко в сравнение с миналата. 

 

Частни и общински болници са на тръни заради финансовите рестрикции, които предстоят. Заради новата методика, по която Здравната каса ще плаща през тази година, от съсловието са готови да търсят правата си в съда.

 

Изводът на съсловната организация е, че заради бюджетните ограничения през тази година, болниците са се дисциплинирали. Цифрите показват, че през първото тримесечие преразходът на болниците е 7%. За сравнение през миналата година той е бил 27.

 

В лекарския съюз вече има постъпили сигнали за свръхприем на пациенти в някои болници. Лечебните заведения, които са надвишили бюджетите си през първите три месеца ще бъдат проверявани.

 

Репортери: Марина Малашева и Ана Турлакова