Не винаги разстоянието е водещ критерий за това къде да бъде откаран пациента

 

След сигнал на Нова здравните власти проверяват спазват ли старозагорските линейки правилото да карат спешните пациенти до най-близката болница. В града на липите разстоянието не е водещ критерий за спасяването на човешки живот. Това показва и случаят с Красимир от Гурково, който получава инфаркт, но е здравно неосигурен.

 

Реанимобилът, в който е бил Красимир е минал поне в близост до едно от двете лечебни заведения в града, където има инвазивна кардиология.  Въпреки това той е откаран в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Тъй като Красимир не е плащал здравните си вноски разходите по лечението му ще бъдат поети от болницата, обясни директорът на лечебното заведение доц. Йовчо Йовчев.

 

Има по-близки лечебни заведения от „Киркович”, призна и д-р Златина Ананиева, директор на РЗИ – Стара Загора.

 

По правило в България ако един човек е с инфаркт - дали е осигурен, или не - няма значение. Разчита най-близката компетентна болница да го спаси. Когато той е здравноосигурен, всички искат да са първи по пътя на линейката. Защото клиничните пътеки за инфаркт са сред най-доходоносните - между 2000 и 5000 лева.

 

В началото на годината в Стара Загора по скъпите пътеки работят две частни болници. От 18-ти февруари и държавната „Киркович” подновява инвазивната си кардиология. Линейките обаче й карат само неосигурени пациенти.

 

По нашия сигнал здравните власти започват проверка не само за инфарктите.  „Ще се направи проверка на честотата на здравно неосигурените, които се транспортират до „Киркович” и какви са мотивите на дежурния, за да окаже тази дестинация”, обясни д-р Ананиева.

 

Директорът на „Спешна помощ” в Стара Загора отрича здравноосигурителния статус на пациентите да е мотив. Екипът, който е съпроводил Красимир до държавната болница обаче обясни, че им е наредено да го закарат в „Стоян Киркович”. На третия ден след въпросите на Нова, в държавната болница са докарани трима осигурени пациенти с инфаркт. Как става така, ще изясняват здравните власти.

 

В Стара Загора слухът, че пари на ръка определят къде да се насочват инфарктите, е стигнал и до д-р Павлова. Затова сега тя иска разрешение от здравното министерство линейките да редуват трите болници в града, по график.

 

Карането по графици би узаконило прекосяването на целия град, а тогава разстоянията въобще не са малки. Залогът остава човешкият живот. Миналата година здравното министерство отмени графиците  и задължи линейките да карат до най-близката инвазивна кардиология.