Така делото в Софийския градски съд може да започне по същество

 

Петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли пет жалби на основния акционер в КТБ Цветан Василев по делото за отнемането на лиценза на банката. Така на практика делото в Софийския градски съд може да започне по същество.

 

Същевременно се появи реакция на държавата след интервюто на Цветан Василев. Банкерът директно обвини Делян Пеевски в изнудване, а прокуратурата, следствието, специалните служби, БНБ и правителството в съучастие. 

 

Сега Сергей Станишев обясни, че се опитал да спаси банката, а главният прокурор, че всеки има право да се защитава както намери за добре.

 

За предварително подготвената атака срещу КТБ Цветан Василев твърди, че предупредил управителя на БНБ Иван Искров, както и трима политически лидери. 

 

Сергей Станишев не пожела да отговори дали се е срещал с Цветан Василев, но пък обясни, че се опитал да спаси банката. 

 

Станишев помолил Пламен Орешарски да се срещне с управителя на БНБ, за да не предизвика кризата в КТБ трус за цялата финансова система. Срещнал ли се е Орешарски с Иван Искров и с Цветан Василев – не знаем. А дали е имало предварителен заговор за сриването на КТБ, както твърди Василева, прокуратурата няма да проверява. 

 

Относно обвиненията на банкера, че прокуратурата е станала част от сценария за сриване на КТБ, Сотир Цацаров заяви, че състоянието на банката говори достатъчно. 

 

Иначе и Цветан Василев, и хората, загубили парите си в КТБ, ще сезират всички европейски институции. Сред засегнатите са семейство Камполо, които все още чакат парите си.