Според прокуратурата днес е задържана друга част от групата на имама Ахмед Муса

 

При акция на ДАНС в Пловдив, Пазарджик и Асеновград са арестувани 6 души. Други двама се издирват с европейска заповед. Те са задържани за разпространяване на материали на "Ислямска държава" във Фейсбук. Пропагандирали са идеите й и са насаждали религиозна омраза и призиви за война. 

Още по темата

 

Екип на Новините на Нова отиде пред джамията "Абу Бекир" в ромската махала на Пазарджик. В нея са идвали четирима от задържаните, единият живее на метри от религиозния храм. Джамията стана известна още през миналата година, когато имамът Ахмед Муса бе арестуван за проповядване на радикален ислям, отново през социалната мрежа Фейсбук. Той вече има 4-годишна присъда по сходно обвинение. 

 

Според прокуратурата днес е задържана друга част от групата му. Екипът на Нова не бе посрещнат любезно в махала. Само жените проговориха, защото мъжете отказаха. 

 

Фейсбук, а и телефон твърди, че няма Яшар Мустафа - духовният лидер, който наследява осъдения Муса.

 

Цялата махала всъщност са местният имам Ахмед Муса и още 10 души. Всички те са в ареста от ноември миналата година. На свобода е единствено жената на Муса, която проговори срещу своите и излезе срещу гаранция от 5000 лева. Александрина Ангелова свидетелствала, че Муса е осигурявал квартири на джихадисти от Сирия и Ирак по пътя им към Западна Европа.

 

Задържаните остават в ареста за следващите 72 часа. Дали съдът ще ги остави за постоянно, ще стане ясно в края на седмицата.