Те излязоха на протести в цялата страна

 

Родители на деца с увреждания излизат на шествия в цялата страна с искане за повече специализирани центрове и възможност за достойно съществуване. Протестът е провокиран от филма на Миролюба Бенатова - "Родители - заложници на децата си!".

 

Родителите поставиха искане да се създаде електронен регистър на хора с увреждания и да има единна институция, която да се занимава с тези проблеми. Майките настояха децата с увреждания да излязат от Агенцията за социално подпомагане и поискаха адекватно финансиране на лечебните процедури и достоен живот за хората с увреждания и техните семейства.

 

"Настояваме за диференциран подход към децата, който да е съобразен с тяхната възраст, степен на увреждане и индивидуални потребности", заяви Мирослава, която е пътувала от Варна до София, за да представи исканията си пред управляващите.

 

Протестът в София премина край сградите на Министерството на образованието и на здравеопазването. 

 

"Искаме промени в социалната и здравната политика към нашите деца", заявиха протестиращите в Бургас. 

 

Пред Нова Телевизия социалният министър Ивайло Калфин заяви, че ще състави работна група с национално - представени организации, за да обсъдят как може да се решат тежките проблеми на родителите на болни деца.

 

Репортери: Марина Малашева, Цеца Алексова

 

Филма на Миролюба Бенатова по темата си припомнете във видеото.