Тя се завъртя около решението на депутати от ГЕРБ да внесат изцяло нов законопроект за съдебната власт

 

Нова интрига във властта! Бламира ли мнозинството министъра на правосъдието? Въпросът възникна, след като депутати от ГЕРБ внесоха изцяло нов законопроект за съдебната власт. И така изпревариха правосъдния министър. 

 

А на другия ден всички се правеха, че няма нищо. Или най-много, че става въпрос за законодателно мерене на мускули. 

 

„В момент има една забавна надпревара между партии, които не са подкрепяли подобни предложения, които да ги внесе първи в парламента. Аз смятам, че няма бламиране”, заяви Радан Кънев от РБ. 

 

„България е парламентарна република. Депутатите имат законодателна инициатива”, заяви Цветан Цветанов. 

 

Така партньорите във властта отново подминаха съмненията за скрити мотиви в изненадващата надпревара. 

 

Точно преди една година излезе идеята за разделяне на ВСС, а сега ще се изтрепят кой първи да внесе законопроекта. По-скоро имаме малко сбутване кой да се качи на сцената на този консенсус”, заяви министър Христо Иванов.

 

Разделянето на ВСС на отделни колегии действително присъства и в двата проекта. Има обаче и съществени разлики. Например, че ГЕРБ предлага кадровиците на Темида да си останат същите. А Христо Иванов - възможност да бъдат подменени. С други думи - статукво срещу промяна. 

 

„Очакваме с нетърпение и закона, който ще бъде внесен от Министерския съвет, и тогава ще бъдат направени съответните обсъждания”, заяви Цветан Цветанов.

 

Министърът пък заяви, че не се чувства бламиран, а окуражен.

 

По неофициална информация обаче министърът е бил изключително неприятно изненадан от акцията на депутатите. Дотолкова, че дори пред вестник „Дневник” вчера заявява: „Ако някой иска оставката ми, да я вземе директно".

 

Случайно или не, проектът на ГЕРБ напълно отговаря на вижданията на главния прокурор Сотир Цацаров за съдебната реформа. А днес се намери и допълнителен повод за министерско и депутатско напрежение срещу него - парламентът му даде правото да проверява сделки, които биха могли да ощетят сериозно публичния интерес. 

 

Вдъхновението за поправките дойде от скандала с КТБ и решението на Цветан Василев да продаде бизнеса си за 1 евро на офшорна компания. 

 

Следващата седмица депутатите ще гласуват прокуратурата да спира сделки за 48 часа, докато търси доказателства, че са опасни.

 

Повече гледайте във видеото!