Продуцентът Мира Бакърджиева за подмяната на ценностите, експериментите и комедията на абсурда

Светска дама и обикновено момиче разменят местата си. Първата заживява на село, а втората попада в охолно и безгрижно, на пръв поглед, ежедневие. Какъв ще бъде резултатът от този експеримент, ще разберем на 9 април, когато започва „Мис Пепеляшка“ по Нова телевизия.

 

Продуцентът Мира Бакърджиева сподели пред Vesti.bg какви са експериментите, подменените ценности и комедиите на абсурда.

 

Към красивите и известни момичета винаги се подхожда с предразсъдъка, че те са кукли, свикнали на безгрижен и охолен живот. Опровергава ли се този стереотип или напротив?

Всеки човек, изваден от комфорта на собственото си ежедневие, среща най-различни трудности, които могат да го разстроят. Ние не търсим красавици, които са готови на всичко, за да излъскат имиджа си. Идеята на предаването не е да видим кой ще се справи със задачите и кой ще се провали. Ние търсим жени, които са непосредствени в своите реакции, емоционални и с характер. Благодарение на своя житейски опит всеки човек има свои собствени механизми за оцеляване в екстремни и непознати ситуации. Няма нищо лошо в това да откажеш някоя задача, нито пък да се разплачеш от отчаяние. Важното е да намериш изход в тази ситуация и аргументи, с които да защитиш позицията си.

 

А какво ще научат зрителите за обикновените момичета, които живеят на село, работят там и ежедневието им е коренно различно от нашето?

 

В „Мис Пепеляшка“ ние избрахме да противопоставим две жени, които са избрали да се борят в две напълно различни сфери. Да бъдеш Мис, да си Кралица на красотата и медийна звезда е една сравнително нова, но изключително популярна цел на младите момичета. Да живееш на село и да се занимаваш със земеделие и животновъдство е традиционен за страната ни поминък. Оказва се обаче, че ценностите са подменени. Много Пепеляшки ни отказаха да участват не защото се страхуват от предизвикателствата, които ще им поднесе животът на една светска дама, а защото се срамуват от начина си на живот, от това, че работят на полето, че тоалетната им е на двора, че в гардероба им няма скъпи дрехи, че никога не са ходили дори на маникюр. Успехът явно толкова отдавна не се измерва в честен труд, че тези момичета се чувстват провалени. Това е един много тъжен факт. Явно нещо не е наред, когато обикновените момичета се превръщат в екзотика.

 

Кой е най-големият културен шок, който изживяват и двете страни в предаването – и обикновеното момиче, и известната жена?

 

И за двете страни не е лесно. В рамките на един кратък срок те трябва да се справят с напълно нови за тях предизвикателства. И двете никога не са се виждали, не знаят какво им предстои и няма как да се подготвят. Изпитанието наистина е голямо.

 

Цялото интервю четете във Vesti.bg.