"Емоционалната пот" е тази, която може да бъде обвинена за високите нива стрес

Помните ли първото си интервю за работа, първата среща или трудна работна презентация?

 

Онези потни длани или изпотени подмишници, които са заплашвали да доведат до провал ситуацията не са непременно причинени от температурата в стаята. Потенето е също толкова вероятно да е причинено от нивата на стрес, пише вестник „Дейли Мейл”.

 

Според д-р Джини Мансберг GP в Австралия старата поговорка „Не се поти” ('don't sweat it') притежава биологична стойност, защото всъщност има два вида пот: "физическа" (или топлинна) пот и "емоционална" пот.

 

С ново изследване разкриващо, че стрес нивата на Австралийските граждани са постоянно високи, д-р Мансберг обяснява пред вестник „Дейли Мейл Австралия” за двата вида пот и как генетиката играе роля при определянето на типа потене.

 

"Термалната пот" е най-известният тип - това е потта, резултат от температурата и топлината на тялото, която според Мансберг произтича от екринните жлези. Тези жлези се намират на гърба, между гърдите и на лицето - части, които често се потят в резултат на физически упражнения.

 

Другият тип пот обаче е "емоционална пот" и тя е тази, която може да бъде обвинена за стреса.

 

Емоционалните потни спори от апокринните жлези, които д-р Мансберг казва, че се намират в "косматите области като слабините и подмишниците, така че потта се изпуска през космените фоликули, а не пори”, са виновни за предизвикването на жълта пот, която често пъти оцветява дрехите ни и оставя отличителна и забелязваща се миризма, обикновено наричаща се „ВО”. Установено е, че стресовата пот е миризлива, тъй като според д-р Мансберг тя има „по-високи нива на мазнини и протеини, които помагат на миризливите бактерии да виреят и растат”.

 

Проучване при над 1000 австралийски жени, показва, че почти половината изпитват стрес на дневна база, като три от четири жени признават, че изпитват високи нива на потене, когато са под голям стрес.

 

Това е и повод за нарастващо безпокойство за респондентите в изследването, което разкрива, че 24 на сто от участващите са готови на всичко, за да носят навсякъде със себе дезодорант, в случай че те се потят твърде много, а един на всеки трима споделя, че обмисля прилагане на ботокс в подмишниците си, за да спре потенето като цяло.

 

Въпреки това Мансберг споделя пред „Дейли Мейл Австралия”, че за някои хора, независимо от двата типа пот, генетиката също играе голяма роля.

 

"Броят и размерът на потните жлези, тяхното разположение и рецепторите, които ги стимулират, идват от гените ни. Някои хора получават потене на краката и ръцете, докато други получават потене на главата, което разваля прическата за деня мигновено", обяснява д-р Мансберг.

 

Мансберг отбеляза също, че някои хора имат естествено предразположение към това да бъдат термално потящи се или емоционално потящи се.  

 

За жените, които се смущават от аромата на потта си, д-р Мансберг предлага като най-добър начин за борба да се закупи дезодорант с минимално ниво 20 процента алуминий.

 

Тя също така отбелязва, че въпреки голямата загриженост около връзката на алуминия с рака на гърдата и с болестта на Алцхаймер, жените могат да бъдат спокойни, тъй като според най-новите научни изследвания пряката зависимост между двете е разсеяна, и както казва д-р Мансберг, "дори повече алуминий в кръвния поток няма да промени Вашата кръвна химия, така че не е нужно да се притеснявате за това”.