Позицията си по предстоящите законодателни промени той изрази преди поредната дискусия за съдебната реформа

 

ГЕРБ ревизират гласуваните вече извънредни правомощия на главния прокурор. До развръзката се стигна, след като и Сотир Цацаров се обяви против промените. Тази вечер първите мъже в съдебната власт и депутати отново обсъждат съдебната реформа.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е категорично против идеята да му се вменят по-големи отговорности. Позицията си по предстоящите законодателни промени той изрази преди поредната дискусия за съдебната реформа. 

 

Депутатите искаха главният прокурор да може да блокира съмнителни финансови сделки за 48 часа. Искаха и държавното обвинение да се явява страна по граждански дела, когато има интерес на държавата, общините или лица със специален статут. 

 

Според Сотир Цацаров обаче това би довело до много опасни последици и намеса на прокуратурата в частно-правни отношения.  

Още по темата

 

Оказа се, че според Сотир Цацаров и Бойко Борисов предложените и набързо гласувани от ГЕРБ, ПФ, ДПС и БДЦ законови промени са опасни. 

 

„Борисов и аз сме на едно мнение. Възможно е такива промени да отворят врата към нещо, което е създадено с благородни намерения, но след това ще се превърне в изключителна опасност”, заяви Сотир Цацаров. 

 

Вратата всъщност са предложените по-големи правомощия на главния прокурор. Първата - да блокира съмнителни финансови сделки за 48 часа

 

„Трябва да се засилят правомощията на Министерството на финансите. Хайде да не създаваме една свръхструктура, която не знаем след 2-3 години какви резултати ще продуцира”, обясни главният прокурор. „Пита се кога, при какви условия, под какъв контрол", каза Цацаров и обясни, че такава хипотеза има в момента в закона за мерките за изпиране на пари и в закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Там обаче сделки могат да спират министърът на МВР и председателят на ДАНС, а актът им подлежи на контрол пред Върховния административен съд.

 

Втората промяна, която е предложена, е прокуратурата да е страна по граждански дела, когато има интерес на държавата. Коментарите бяха, че тази промяна е провокирана от сделките по продажба на активи на банкера Цветан Василев за 1 евро. 

 

„Има ли значение една сделка, ако всички тези изменения се случат, няма да можем да спрем нещо, което вече е станало”, заяви Цацаров.

 

В крайна сметка какви промени ще бъдат приети остава въпрос на обсъждане. 

 

Финално главният прокурор предложи измененията в Гражданско-процесуалния кодекс да последват съдбата на предложените от Цветанов промени в НПК - да бъдат оттеглени. 

 

За срещата си в Министерски съвет по-рано днес Цацаров каза още, че неговата позиция е споделена освен от премиера, но и от работодателските организации. Те виждат в такива правомощия заплаха за бизнеса, която Цацаров призна, че също вижда. 


По отношение на промените в Закона за съдебната власт Цацаров каза, че ще има поне три законопроекта за промени - на АБВ, на ГЕРБ и на Министерски съвет. Според Цацаров това е оптимален вариант, защото никой не може да има претенцията, че неговият законопроект е единствено възможен, най-истински и най-реформаторски. Трите законопроекта ще дадат възможност да се подберат и комбинират възможно най-добрите идеи - това е конкуренция в най-добрия смисъл, смята главният прокурор.