За това алармират от сдружението "Да запазим Корал"

От сдружението “Да запазим Корал” алармират за строеж на вилно селище в къмпинг "Юг", който се намира в северната част на залива Корал. Те възнамеряват да подадат сигнал до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, ДНСК и главния прокурор Сотир Цацаров с искане разрешението за строеж да бъде отменено. 

 

"Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът “Юг” стана жертва на проект на инвеститора ИФ “Фаворит”, който има издадено разрешително от Община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. м”, информират от сдружението.

 

Те са подготвили и снимков материал, на който се вижда, че строителството се извършва в непосредствена близост до самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и по думите им е в „очевидно нарушение” на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според самите инвеститори първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

 

"Целият залив Корал е известен с това, че плажът и прилежащата му зона е изграден от дюни и хабитати и по този начин по смисъла на закона представляват защитена зона”, казват още от “Да запазим Корал”. 

 

От там припомнят, че през есента на 2014 г. е било установено, че само около плажа Корал са издадени неправомерно 35 строителни разрешения. Сдружението иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж.