Причината - забавеният ремонт на магистралата

 

След задръстванията вчера на граничен пункт „Кулата”, днес ситуацията се нормализира. Трафикът е спокоен, но жителите на пограничния район са на път да блокират границата. Хората са изнервени от постоянното преминаване на камиони покрай къщите им и силния шум и прах в домовете им. Целият трафик от Гърция от две години се пренасочва през няколко петрички села.


На няколко пъти хората бяха готови да излязат на протест, но бяха успокоявани, че скоро адът за тях ще свърши и магистралата ще стане готова. Фирмата, която изпълнява поръчката обаче, се бави.


„Докога тази държава ще е брашнен чувал? Това не можем да го проумеем ние. И накрая трябва да се направи нещо като хората, а не само да се претупат нещата и да се замажат очите на хората. Нещо качествено, а не да пуснат магистралата и след 2 - 3 месеца да се появят дупките. Хората живеят сред прах и в постоянен страх някой камион да не отнесе къщите им, така както разруши тротоарите”, коментира Николай Аргиров.


„Не може да отидеш - аз сядам при нея или при който и да е друг да пия кафе, чашите са от единия край до другия край, какво е това?”, попита Лина Манолева.


Местните хора са получили уверение от институциите, че до края на лятото поне част от трафика ще бъде пренасочен.


„Не знам, не мога да кажа докога ще се оправят нещата. Така, като ги виждаме, може би няма да се спазват никакви срокове”, на мнение е Николай Аргиров.


В момента жителите на три села готвят протест. Решили са да се редуват на пътя и да не допускат преминаването на автомобили с дни.


Повече по темата гледайте във видеото.