В 99% от случаите на увреждане заради лекарска грешка прокуратурата отказва да образува дело

 

Да се създаде Фонд за обезщетение при некачествено лечение настояват пациентски организации. Как държавата гледа на предложението и при кои случаи пациентите ще могат да разчитат на обезщетение?


В 99% от случаите на увреждане заради лекарска грешка прокуратурата отказва да образува дело, а съдилищата не допускат до разглеждане 90 на сто от исковете. Една от пречките е, че  вещите лица, които правят експертизите много често са обвързани с определени лекари и болници. Според пациентските организации създаването на фонд ще реши проблема.  


Вики и Вальо са принудени да растат без баща си. И ако малкото момиченце все пак го познава, то едногодишния му син Никога не го е виждал, защото мъжът умира два месеца преди той да се роди.


„На 30 години си замина нашето прекрасно дете. Сина ми го загубихме на 3 февруари заради лекарска грешка”, обясни майката на Валентин Лиляна Боянова.


През миналата година вече покойният Валентин влиза в болница за изследвания. Лекуващият лекар му казва, че има камъни в жлъчката. Претърпява манипулация, която се оказва фатална за него.


„Професорът, който я направил пробива жлъчниет мехур и той получва перитонит. Професорът е видял, но нищо не е направил. В жлъчката нито е имало камъни, нито жлъчката е била махната”, добавя Лиляна Боянова.


Ива остава вдовица, а мъката по починалия й съпруг не минава, а и едва ли някога ще мине.
„Много е тежко, но няма как в името на децата. Нека им тежи на съвестта, те знаят кой са”, казва съпругата Ива Борисова.


Семейството на Вальо търси възмездие за смъртта му в съда, засега обаче без резултат.


„Между 100 и 200 дела се водят досъдебни производства, от които много малко влизат в съда и реално няма никакво обезщетение на пациентите”, обясни Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите.


Затова от Българската асоциация за защита на пациентите настояват да се създаде фонд за обезщетение при лекарски грешки.


„Пациентът да получи парите си до 6 месеца, ане да води дела 5 години, а пациентър, който сега има проблема тряба да се лекува сега, а не след 5 години”, казва още Таушанов.


Предложението е половината пари в този фонда да идват от застраховките професионална отговорност, които медиците по закон трябва да сключват, а останалите средства от държавния бюджет.


„Ако се търси създаването на такъв фонд с бюджетни средства, то той би бил по-скоро невъзможен. Според мен държавата е по-добре да отдели пари за майчино и детско здравеопазване, за репродукция или за Фонда за лечение на деца, а не да търси събирането на средства, които да стоят в някакви банки”, смята зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.


Сега единственото, което е останало на семейството на Вальо, е надеждата, че ще има наказани. За близките му животът няма цена и няма финансови средства, които да компенсират загубата. Затова и смятат, че освен обезщетения, трябва да има и ефективни присъди.


Повече по темата гледайте във видеото.