Бити, ограбени, заплашвани с оръжие - това е цената на сигурността

 

Въпреки огромния брой жертви, хиляди имигранти предприемат отчаяното и опасно пътуване през Средиземно море, а всеки ден италианската брегова охрана спасява от водите хиляди хора, търсещи сигурността на Европа. 

Още по темата

 

По пътя към новия живот те трябва да измамят смъртта. Бити, ограбени, заплашвани с оръжие - това е цената на сигурността. Махмуд Шубат бяга от родния си град Хомс преди месец. 

 

"Трябваше да вляза в някоя групировка или в "Ислямска държава". Трябваше да взема оръжие и да убивам хора. Аз не исках това. Само исках да отгледам децата си”, разказва той. 

 

Махмуд е платил 5800 долара на трафиканти, които го отвели с кола до Турция и след това с лодка до Либия. Друга банда му е взела още 1800 долара, за да го откара до Италия. Но преди да тръгнат въоръжени мъже щурмуват лодката и ги претърсили за пари и злато.

 

Младежи от Еритрея спят в парка вече три седмици, откакто са пристигнали в Европа. Гримай говори малко английски, а жестовете му са красноречиви. Пътувал с автобус заедно с други имигранти през Либия, когато „Ислямска  държава” ги напада. 

 

Разказва, че 20 души са убити, а той успял да избяга и показва раната от куршум. Исая е напуснал Еритрея преди шест години. След бежански лагер в Етиопия прекосил пеша Судан, за да стигне Либия. Казва, че трафикантите са го малтретирали с електрошок, ако яде твърде много. Лодката с още 500 имигранти почти щяла да потъне в Средиземно море. 

 

Историите на тези мъже са като от ада, но те са щастливи, защото са оцелели и са стигнали тяхната Обетована земя - Европа.