Правителството на страната се бори със сериозния спад в броя на населението през последните няколко години

Япония достига рекорден брой от 9 милиона изоставени къщи. Това се дължи на постоянно намаляващото население в страната, предаде CNN. Японското правителство се опитва да намери решение на проблема със застаряващото население и ниската раждаемост.

През последните няколко години е отчетен сериозен спад в броя на японските граждани. При последното преброяване през 2022 г. населението е намаляло с повече от 800 000 човека спрямо предходната година. 

Изоставените къщи са известни в Япония като „акия“ – термин, който най-често се отнася до изоставени жилищни домове, в предградията и провинциите. Но днес изоставените сгради могат да бъдат забелязани и в големи градове като Токио и Киото.

„Акия” често се предава от поколение на поколение. С рязко падащия коефициент на раждаемост в Япония много от тях остават без наследник или са собственост на по-млади поколения, които са се преместили в големите градовете и не виждат смисъл в завръщането в провинциалните райони.

Защо японците бягат от жените бакушан

Има случаи на къщи, които са изоставени и в административен план, тъй като местните власти не знаят кои са собствениците поради лоша и напълна документация.
 
Някои собственици на „акия” често предпочитат да запазят имота си, отколкото да го разрушат, понеже е по-евтиният вариант, съгласно данъчната политика на Япония.

Японците издигат висока черна ограда пред Фуджи заради туристите

От скоро малцина, главно чужденци, проявяват интерес към изоставените помещения и ги превръщат в стилни къщи за гости, кокетни кафенета и пр.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase