Музикално видео е първото доказателство, че двамата са били в добри отношения

 

Банкерът Цветан Василев и шефът на БНБ Иван Искров в музикален дует. Любителско видео разкрива някогашните близки отношения между двамата. Скандалните кадри са на „Господари на ефира”.

 

Няма да търсим символика в дуета на банкерите. Не е ясно кога и какво са празнували. По пътя на логиката обаче, записът вероятно е правен преди КТБ да развали песента между двамата.

 

Музикалното видео на практика е първото доказателство, че някога Цветан Василев и Иван Искров са били в добри отношения. Доказателство, но за пред публиката. Защото властите няма как да проверят дали личните им отношения са влияли на решенията в работата им. 

 

„Когато гледаме подобни записи, ние трябва да знаем, че държавата плати 3,5 млрд за фалита на тази банка и всички подобни взаимоотношения, които имат отношение към това, трябва да бъдат коментирани, трябва да бъдат обект на разглеждане”, заяви Димитър Танев от Парламентарната комисия за КТБ. 

 

След събитията от юни миналата година отношенията между двамата се изостриха. Мажоритарният собственик на КТБ обвинява Искров в целенасочена атака срещу банката. А управляващите искат оставката на гуверньора на БНБ. Той обаче не я дава. 

 

От БНБ определят видеото като опит за натиск и не смятат да дават обяснения за личните отношения на Иван Искров, защото нямали общо с работата на БНБ. 

 

Централната банка обяви, че ще обжалва решението на съда, с което КТБ беше обявена в несъстоятелност. Ще оспорят частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г.