Броят на жертвите от вчерашния опустошителен трус вече надхвърля 2000 души

 

Нов силен земен трус разлюля Непал, съобщи Европейският сеизмологичен център. Земетресението е с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът е на 29 км югоизточно от Кодари и на 86 км източно от столицата Катманду, с дълбочина 2 км. 

 

Броят на жертвите от вчерашното опустошително земетресение с магнитуд 7,8 вече надхвърли 2000 души. Ранените до този момент са над 5000. Сериозни разрушения има в столицата Катманду, включително рухнаха старинни храмове, както и историческата кула в центъра на града. В Индия властите съобщиха за 53 загинали. Според китайския печат трусът е убил 17 души в Тибет. 

Още по темата

 

На кадри от охранителни камери се вижда как сградите се разпадат, а хората бягат панически, за да спасят живота си. Цяла нощ продължи издирването на затрупани под руините. Спасителни екипи от целия свят вече пътуват към Непал, за да помогнат при издирването и да осигурят храна и подслон на хилядите, останали без дом.  

 

Спасителните екипи се опасяват, че броят на жертвите е много по-голям, тъй като много райони все още остават откъснати от света. Достъпът до тях е блокиран заради пропаднали пътища и огромни свлачища. По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани в резултат на разрушителното земетресение. 

 

17 алпинисти са загинали в подножието на Еверест при падането на лавина,  предизвикана от земетресението. Сред тях е и един от изпълнителните директори на Google. Дан Фрединбург е бил опитен катерач и заедно с трима свои колеги се подготвяли да покорят най-високия връх. Друг алпинист от базовия лагер успя да се запише и да изпрати посланието. 

 

В столицата Катманду хиляди хора прекараха нощта на открито, въпреки дъжда и ниските температури. Една част от тях са загубили домовете си, а друга - от страх, че ужасът може да се повтори. Червеният кръст изрази най-голямо притеснение за жителите на селата около епицентъра, които все още са напълно недостъпни и ситуацията там не е ясна.