Според учените гръбнаците на някои хора са по-малко приспособени за ходене в изправено положение

Еволюцията ни е помогнала в много отношения, но може би е отговорна и за болките в гърба, пише вестник „Дейли Мейл”.

 

Учените съобщават, че някои хора са по-малко приспособени за ходене в изправено положение. Откритието показва, че хората, които страдат от дискови проблеми, имат гръбнаци по-близки по форма до тези на шимпанзетата, които се предвижват на четири крака постоянно.

 

Това предполага, че вертебралните прешлени на тези хора може да не са в състояние да издържат на цялостното напрежение, причинено от ходене на два крака.

 

Това е първото проучване, което има за цел да разгледа подробно защо хората страдат от болки в гърба много по-често отколкото останалите примати. Екип от учени от Шотландия, Канада и Исландия, е сравнил 141 човешки прешлена с 56 прешлени от шимпанзета и 27 прешлени от орангутани, установявайки съществени разлики в тяхната форма.

 

Изследването между различните прешлени открива, че човешките прешлени с така наречените възли на Шморл, които са знак за дискови проблеми, са по-близо по форма до тези на шимпанзето,  отколкото  човешките прешлени без тези подутини.

 

Според д-р Кимбърли Пломп в действителност хората, проявяващи тези проблеми, имат прешлени с "форма, която е статистически неразличима от прешлените на шимпанзето”.

 

Това означава, че хората с форма на гръбнаците, подобна на тези на шимпанзетата, най-близките ни роднини от приматите, са по-предразположени към проблеми с дисковите прешлени.

 

„Еволюцията не е перфектна и някои вертебрални характеристики, като например тези, която успяхме да определим като близка до шимпанзетата, може да са останали в рамките на човешкия еволюционен план и в резултат някои хора да имат гръбнаци, които трудно издържат оказаното напрежение от много продължително стоене или ходене”, обяснява професор Марк Колард.

 

Екипът смята да проучи ролята на формата на прешлените и при други гръбначни заболявания като остеоартрит.