Това стана ясно на Консултативния съвет за националната сигурност при президента

 

Няма пари за армията тази година. Това стана ясно на Консултативен съвет при президента. Докато политиците обсъждаха темата "отбрана" в Президенстството, под прозорците им се срещнаха два протеста - "за" и "против" НАТО.


Така с викове за и против привърженици и противници на НАТО решиха да изпитат нервите на полицията пред президентството, докато зад стените на властта обсъждаха колко пари да се дадат за отбрана.


Повече пари за отбрана, но по-натам - така можем да обобщим днешното заседание. Парите за армията ще се вдигат, но от 2016 г.


А след това за 10 години към армията трябва да отиват по 2% от БВП годишно. Или два пъти повече отколкото в момента.


„На лице е трайно и дълговременно влошаване на средатга за сигурност в непосредствена близост до нашите граници”, обясни президентът Росен Плевнелиев.


„Ние не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение все едно са купували риболовни траурели. И сега всичко да ни се изсипе в най-голямата криза на наша глава”, коментира министър-председателят Бойко Борисов.


Премиерът обаче е категоричен - не парите трябва да са най-важното за НАТО, а военните ни които все още са в Афганистан.


„Пратихме им синовете си. Много велики сили изнесоха контингентите си. Не само да ни говорят купи това, купи онова – искам, но няма”, коментира още Бойко Борисов.


Привърженици на „Атака” под прозорците на властта имаше, но не и представители на партията вътре в залата за разговори. БСП бяха там, но се обявиха против целия план.


В крайна сметка на съвета се стигна и до темата за оставката на военния министър Николай Ненчев. Според Ненчев президентът, като главнокомандващ, критики към него не бил изразявал.


„Напротив, пълна подкрепа и към правителството”, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев.


„Точно обратното на негова оставка видях аз днес. Видях повишено ниво на доверие към политиката, която той осъществява”, обясни Радан Кънев от Реформаторския блок.


Всички тези планове за повече пари за армията обаче ще трябва да минат тепърва през Министерския съвет и през Народното събрание и чак тогава ще са окончателни.


Повече по темата гледайте във видеото.