Разказ от първо лице за спасяването на Никол

 

 

Добри новини за бебето, което беше бито от акушерка в столична болница. Малката Никол вече се храни самостоятелно. Опасност за живота й няма, но тя е под наблюдение в реанимацията.

 

Предстои да й бъде направен ядрено-магнитен резонас, който да покаже дали вследствие на побоя няма да има сериозни увреждания за бебето. Как бе спасена малката Никол? Разказ на неонатолога, който я е приел.

 

Първите ръце, които поемат малката Никол, са тези на д-р Мария Калайджиева - неонатолог с 30-годишен стаж. 

 

"При постъпването си тя беше в много тежко състояние, с много болезнен плач, затруднено дишане. Когато не плачеше, стенеше и пъшкаше, което също е израз на страдание", разказва лекарката.  

 

Никол е приета с диагноза анемия, пише в епикризата.


"Предвид на това, че детето реагираше болезнено при всяка палпация на главата, се усъмних за травматичен момент. При повторния оглед при пипане на главичката вдясно ми се стори, че опипвам фрактура. В първия момент не повярвах на това, което напипвам", спомня си д-р Калайджиева. 

 

Следват три тежки дни, в които лекарите се борят за живота на Никол. Спасяват я. Следва сигнал в МВР и арест за акушерката, която я е пребила. Случаят обаче повдигна въпроса по колко часа всъщност работят акушерките, след като стана ясно, че жената, пребила Никол, е била на 24-часово дежурство. 

 

Акушерката Емилия Ковачева издържа двете си дъщери и майка си. Вдовица е. Досега с безупречна медицинска биография. 

 

Към този момент здравното ведомство проверява работата на "Софиямед".