Разрешенията за изграждане на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни са влезли в сила

Разрешенията за строеж на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери”, землището на с. Емона на практика са влезли в сила. Това заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод информацията, че има подновени строителни дейности на Иракли. 

 

От министерството поясняват, че след извършена проверка в началото на 2013г. РДНСК Бургас издава две заповеди за спиране на строителството. Впоследствие Административният съд в Бургас ги обявява за нищожни, тъй като вещи лица определят изгражданите строежи като пета категория - следователно не е от компетенциите на ДНСК да спира този вид строежи. Според Закона за устройство на територията контролът на строежите от четвърта, пета и шеста категория е изцяло в правомощията на общинската администрация по местонахождението. В случая това е община Несебър. 

 

През март 2013 г. двете разрешения за строеж са обявени за нищожни от РДНСК Югоизточен район. След обжалването им Административният съд в Бургас отменя двете заповеди и с този акт разрешенията за строеж на практика влизат в сила.

 

Относно дюнните местообитания, попадащи извън територията на морски плаж „Река Вая”, намиращ се в землището на с. Емона, е засегнат един частен поземлен имот, собственост на „Емона 2000” ЕООД. Министерството посочва, че в рамките на имота има засегната площ от 5 кв. метра зараждащи се дюни.

 

Относно дюнните местообитания, попадащи извън територията на морски плаж „Иракли”, който се намира в землището на с. Емона, процедурата по измененията на специализираната карта е приключила и съответните дюнни местообитания са включени в територията на морския плаж.