Медици от Пловдив, Шумен и Благоевград ще прекъснат работата си за няколко минути по обед

 

Продължават протестите срещу сливането на болници. Точно в 12:00 часа лекарите и сестрите от шуменския онкодиспансер спряха символично работа за няколко минути. Половин час по-късно ще го направят и колегите им от Благоевград. 

 

Те са недоволни от плановете на здравния министър за сливането им с по-големи болници. Опасенията им са, че много от тях ще загубят работата си, а качеството на лечението на онкоболните ще бъде влошено.

 

След лекарите от онкодиспансерите и докторите от центровете за психично здраве започнаха от днес символични протести. Отново поводът е намерението на Здравното министерство да ги слее с областните многопрофилни болници.  

 

Психодиспансерът в Пловдив е най-големият в страната. Докторите твърдят, че ако тази структура бъде закрита пациентите с психични проблеми, ще тръгнат по улиците.  А това е реална заплаха и предпоставка за инциденти на обществени места.

 

17 000 психично болни могат да останат на улицата без адекватно лечение, ако психодиспансерът в Пловдив бъде закрит. В него се лекуват хора от цяла Южна България.  

 

Протестиращите лекари твърдят, че в нито една друга болница пациентите с психични заболявания, не биха получили адекватно лечение.

 

„Имайте предвид, че това са пациенти с непредвидимо и на практика обществено опасно поведение. Освен това процесът, който извършваме - лечебен, терапевтичен, социално рехабилитационен, тук е много специфичен”, заяви д-р Теодора Арабаджиева, началник на Приемно-диагностичния блок към ЦПЗ-Пловдив.

 

Прехвърлянето на психодиспансерите към големите болници с цел икономии на средства, няма да спести пари на Здравното министерство, а ще натовари бюджетите на болниците, в които ще се слеят, твърдят лекарите.

 

„Защото отиват още пациенти към тях и то здравно неосигурени, а при нас болшинството не са здравно осигурени”, коментира Наталия Пачева, главна сестра в Центъра за психично здраве. 

 

„Говорят за административни съкращения. Не мисля, че нашата администрация е голяма. Те са пет човека. Не виждам каква икономия и полза ще има от това”, коментира д-р Елена Илиева. 

 

Психодиспансерът е общински и е на печалба. Няма дългове. Лекарите твърдят, че протестират не за работните си места, защото веднага ще започнат в частните клиники, а го правят за пациентите.

 

Лекарите от психодиспансера засега протестират мирно със сини лентички на реверите си, но ако не бъдат чути, готвят протест пред Народното събрание.