Министър Москов да знае, че няма да отстъпим това здравно заведение, казват хората

 

Лекари и пациенти от онкологичната болница „Свети Мина” в Благоевград протестираха срещу идеята на Здравното министерство лечебното заведение да се слее с многопрофилната болница. Според протестиращите, ако това се случи, риск ще има както за медици, така и за пациенти.

 

Зад идеята за реформа в специализираното здравно заведение протестиращите изразиха съмнения за  икономически интереси. Според тях сливане на лечебното заведение с друго ще доведе до задълбочаване на кризата в лечението на онкоболните, чийто брой нараства значително.

 

Ако въпреки това реформата стане факт, спечелените около 7 милиона лева за оборудване с техника по европейски програми трябва да бъдат върнати, а това без съмнение ще изправи пред риск хиляди болни.

 

„Пълна глупост е това сливане, аз не виждам нищо реформаторско в цялата история. Реформа имаше едно време, когато от социалистически тип здравеопазване минахме в демократичен тип. Това в момента какво е? Това е просто един административен акт за окрупняване на лечебни заведения”, коментира по темата д-р Владимир Таковски.

 

„2010 година направи се опит пак да бъде ликвидирана тази болница, сега за втори път се прави опит да бъде ликвидирана”, каза пък пациентката Иванка Лалева.

 

„Не зная кой има интерес, вероятно има някакви интереси и не мога да разбера какви са тези интереси, това трябва да отговори министъра на здравеопазването. Но тази болница няма да бъде отстъпена тук от нас пациентите…”, категорична беше тя.