Чуха се опасения, че зад идеята за реформа стоят икономически интереси

 

 

И днес продължиха протестите срещу сливането на болничните администрации. Това според Министерството на здравеопазването обаче ще спести на държавата около 6 милиона лева годишно

 

В момента на щат в болници са около 500 служители, след обединението броят им ще бъде максимум 170. От тях между 50 и 70 ще бъдат в новото гражданско дружество, което ще ръководи  немедицинските дейности в болниците. Кандидатурите за ръководител на това дружество ще се обсъждат в понеделник, на среща на здравния министър с директорите на 9-те болници със слята администрация.

 

Продължава недоволството и от идеята за сливане на онкологични диспансери. Лекари от Русе, Шумен и Благоевград протестираха и днес. Чуха се опасения, че зад идеята за реформа стоят икономически интереси, а сливането ще изправи пред риск лечението на хиляди болни. 

Още по темата

 

 „Пълна глупост е това сливане, аз не виждам нищо реформаторско в цялата история.  Това е просто един административен акт за окрупняване на лечебни заведения”, коментира д-р Владимир Таковски от Онкологична болница "Св. Мина" в  Благоевград.

 

След лекарите от онкологичните диспансери, и докторите от центровете за психично здраве започнаха от днес символични протести. Психодиспансерът в Пловдив е най-големият в страната.

 

Докторите твърдят, че ако тази структура бъде закрита пациентите  с психични проблеми, ще тръгнат по улиците. „Това са пациенти с непредвидимо и обществено опасно поведение”, коментира началникът на  Центъра за психично здраве в Пловдив д-р Теодора Арабаджиева.

 

Министърът обаче твърди друго.  Минути преди да коментира темата с депутатите от парламентарна здравна комисия Петър Москов заяви: „Няма страшно за хората, ще им осигурим комплексно лечение”.

 

 За пореден път Москов аргументира реформата с твърде раздутия щат в администрацията на болниците.  „От тази администрация 6 милиона лева годишно е масрафът, държавата е лош стопанин щом е позволила толкова раздут щат”, каза той. И докато в парламентарната здравна комисия се водеха спорове, отвън отново имаше протест в подкрепа на бившия директор на болница "Св. Иван Рилски"  Дечо Дечев. „С цялата тази реформа едни болници ще хранят други болници”, коментира самият Дечев.

 

 

И докато текат протести продължава да няма достатъчно годни за употреба линейки. Около 1/3 от тях вече са прекалено стари и амортизирани, за да бъдат използвани.

 

Пример за това е Центърът за спешна помощ в Пазарджик. Той разполага с 30 линейки, но повечето от тях са вече  на ръба на възможностите си. Най-новата линейка в Пазарджик,  с която се извозват най-тежките случаи – ранени при катастрофи и хора, получили инфаркт, е на 7-години и вече е навъртяла 250 000 километра и е  време  да бъде подменена.

 

Заради 24-часовата експлоатация линейките често се нуждаят от скъпи ремонти.  „Най-често се поврежда съединителят на автомобила. По ходовата част имаме много повреди, спирачната уредба и по вратите, особено задната”, разказа техническият ръководител Румен Чавдаров.  На амортизираните линейки в Пазарджик разчитат 300 000 души от 12 общини. 

 

 

„Ако се подменят около 20% от автомобилите, ще закрепим положението, ние очакваме два нови автомобила през юни месец. Средно с около 20 % на година, ако се подменят, ще стабилизираме автопарка”, коментира директорът на „Спешна помощ” в Пазарджик Надка Пангарова. 

 

Точно с 20% всяка година ще се обновява автомобилния парк на Центровете за спешна помощ в страната. Това увери заместник-здравният министър Ваньо Шарков. Целта е до 5 години старите линейки да бъдат извадени от употреба.  Лекарите се надяват новите линейки да пристигнат по-скоро,  за да стигат навреме до всеки спешен случай и безопасно не само за тях,  но и за пациентите.

 

Репортери: Марина Малашева, Благой Бекриев