Смартфоните правят родителския контрол все по-труден

Над 90% от българските деца ползват интернет всеки ден, сочи проучване сред семейства с деца на възраст между 9 и 16 години в 25 европейски страни. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на кръгла маса за защитата на децата в интернет пространството.

 

Изследването показва още, че българските родители са сред най-интересуващите се от онлайн контактите на своите деца.

 

Новото поколение все по-често ползва смартфона като устройство за достъп до мрежата и контролът от страна на родителите става все по-труден, добави Борисов. По думите му ролята на семейството и институциите сега е да научат децата за опасностите, които крие интернет, за начините да реагират на рисковете и да регулират поведението си в мрежата.

 

Няколко инициативи на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през тази година са насочени към изява на творческия потенциал на младите хора. Преди дни приключи конкурсът за детска рисунка на тема "Технологиите, които ме свързват със света".

 

По инициатива на министър Ивайло Московски предстои да бъдат обявени още два конкурса, посветени на 150-годишнината от основаването на Международния съюз по далекосъобщения.

 

Първият е на тема "Номинирай приятел или съученик за IT постижение" за деца и младежи на възраст между 15 и 26 години, които са създали авторски компютърни програми или изобретения.

 

Втората възможност за изява е конкурс за есе на тема "Какво ми дава и какво ми взема интернет", насочен към ученици до 12 клас.