Въпреки скандала, резултатите от зрелостния изпит няма да бъдат отменени

 

Икономическа полиция ще разследва изтичането на матурите. Въпреки скандала с продажбата на отговорите от теста по български език и литература, резултатите от зрелостния изпит няма да бъдат отменени. Утре е втората задължителна матура, а мерките за сигурност остават същите. Видеонаблюдението отново ще следи за всичко, което се случва по време на изпитите. 

Още по темата

 

Колкото до матурата по български, анулираните работи са 34 заради преписване и използване на мобилни устройства. Най-много са в Кърджали и в София град. Един квестор е хванат в нарушение, защото е говорил по телефона и е излязъл от залата. Заради подсказване е анулирана една работа на седмокласник. И въпреки драконовските мерки за сигурност, вчера Новините на Нова показа как може да се купи матурата. 

 

Това се оказа не особено трудна задача. Дни преди зрелостния изпит, офертите в интернет бяха десетки. Така екип на Нова успя да ги купи за 100 лева. Час и половина след началото на изпита вече бяха получени. От 40 въпроса само на един има разминаване. От министерството вече са сезирали компетентните органи.

 

Общо осем души са знаели в министерството задачите, след като са генерирани. Сред тях са министърът и заместникът му Ваня Кастрева, както и експерти. Засега от ведомството са категорични, че отговорите не са изтекли от там. 

 

Вариантите обаче да се сдобием с тях се оказват няколко. Единият е, когато матурата се разпространява по училищата. Съществува и вариант, в който квестор казва, че материалите му не излизат и така той получава още един допълнителен, а по този начин може да стигне до трето лице. Всички пищови, които са намерени от квесторите, ще бъдат предадени в МОН, а тепърва ще се изяснява как изтичат верните отговори.

 

Утре зрелостниците и седмокласниците отново са на изпит. В 8.00 часа започва втората задължителна матура по предмет по избор. Най-много ще се явят на биология. В 10.00 часа пък започва външното оценяване по математика.