За 10 години болничните скачат с 50 на сто

 

Работещите българи - все по-малко и все по-болни. Това показва анализ на Българската стопанска камара. От работодателската организация се обявиха за крути мерки, които да променят тенденциите.


Никак не са малко онези работодатели, които предпочитат да изпратят служителите си уж в леглото и ангажимент за издръжката им да поеме НОИ. Така се пести и от заплати и от осигуровки.


Само за последните 4 години – работната сила на България намалява с 4%. Ето какво се случва с болничните за същия период от време - там тенденцията е в обрана посока - цели 40% повече.


Първите три дни от болничния се покриват от фирмата, в която работим, а след това плаща НОИ. През последните години институтът явно се превръща в работодател.


Така на фона на намалите българи в трудоспособна възраст с почти 350 000 от 2000-та насам, онези които остават на работа се оказват все по-болни. А на критиките, че зад това стоят работодателите, шефът на Българска стопанска камара Божидар Данев отговаря така: „Аз питам къде е тогава контрола че не го лови този работодател който не иска да плаща заплата и защо не го лови?”


За 10 години болничните скачат с 50%. Гонят парадоксалните 14,5 милиона дни само за миналата година.


Работниците които срещаме в Смолянско казват, че те не играят така, но техни колеги го правели.
А сметките са плашещи - през 2000-та през нашите данъци и осигуровки сме плащали 78 милиона лева за боледуващи колеги. През 2014 това ни е струвало над 350 милиона.


Работодателите пък знаят, че и служителите им често са с болничния в джоба профилактично.


„Имаше един болен от исхемична болест който риташе футбол. Какъв е проблема да се направи един регистър с лекарите, които дават болнични”, казва Божидар Данев.


Повече по темата гледайте във видеото.