Имаше ли изтичане на информация този път?

 

Хиляди отново на изпит. Имаше ли изтичане на информация при втората задължителна матура и външното оценяване по математика за седмокласниците?

 

Дали и този път е имало изтичане на информация не се знае. Факт е обаче, че в много училища

Още по темата

мерките за сигурност бяха още по-строги с учители пред тоалетните и непрестанно наблюдение на камерите. Но отново има нарушения. 69 работи на зрелостниците са били анулирани. Двама квестори са били отстранени, защото не са се справили със служебните си задължения, а за кратко в едно училище в Пловдив са спрели камерите заради токов удар. Иначе днес на втора  матура се явиха над 53 хиляди зрелоснити и повече от 54 хиляди седмокласници решаваха задачи по математика. 

 

Рунд втори. Бъдещето на зрелостниците  отново в ръцете на Нова. Вариантът и за втория зрелостен изпит беше изтеглен  от наш репортер.  

 

Два дни след разкрията на Нова, че матура може да се купи, виновни все още няма, но от министерството на образованието заподозряха дори журналистите.  

 

"Ако някой действително е купил два дни преди и това се окаже истина и не е разкрил източника си, означава, че вероятно е съдействал – на практика може да се тълкува така. А ако го издаде, ще помогне на държавата и ще бъде награден", заяви образователният министър Тодор Танев.  

 

За да убеди всички, че отговорите не са изтекли от министерството, министърът стигна още по-далеч и се закле в децата си. 

 

Поиска и по-строги мерки, сред които и да се заглушат мобилните телефони в министерството. Но се оказало невъзможно заради близостта с президентството. 

 

В 119-то училище контролът е затегнат. Освен двамата квестори във всяка зала, за нарушители дебнат и пред тоалетните.

 

"От мен се изисква голяма концентрация и издръжливост предвид 4 часовия изпит. Много добре са разположени камерите, всичко ще се хване", заяви квесторът Николина Георгиева.

 

А пред камерите на Нова зрелостниците подкрепиха по-строгите мерки. И докато 12 клас вече показваха знания на втората матура, седмокласниците очакваха да започне външното оценяване по математика. Оценката и за тях е много важна, защото им служи за вход в гимназиите.