Идеята за скок в цената обаче не радва особено клиентите

 

Топлофикациите са недоволни от идеята на регулатора да свали цените на парното от 1-ви юли. И днес дружествата и комисията, която регулира тарифите, се разминаха сериозно за това накъде да вървят цените на парното и горещата вода. Колко ще плащаме?


Разминаване, при това драстично - между желания и предложения. От топлофикациите масово поискаха скок в цените, но им беше предложено точно обратното - намаление.


Ето само два от показателните примери - дружествата в София и Пловдив, например, поискаха горещата вода за клиентите им да стане доста по-скъпа от първи юли - с над 17 на сто в столицата и с цели 32% в града под тепета. Регулаторът им отвърна със студен душ - не само няма да има поскъпване, но идеята е цените да падат - в София - с 6%, а в Пловдив - с малко под 2%.


Идеята за скок в цената никога не радва особено клиентите. Той се казва Николай, а тя – Любомира. Срещаме ги пред Столичната топлофикация - всеки със своята жалба. Той - за високи пролетни сметки, тя – за вечната сградна инсталация. Далеч обаче не са единствените. В това време от регулатора се опитваха да открият златната среда.


„Комисията за енергийно и водно регулиране, е задължена да защитава обществен интерес – това е нито само интересът на енергийните дружества, нито само интересът на потребителите”, коментира Иван Иванов, председател на КЕВР.


Обещаха, че по това ще се водят, докато решават как да се променят цените от лятото. И не отстъпиха от идеите си, че поевтиняване е възможно. От топлофикациите обаче се жалват, че не могат да работят така – с орязани разходи за ремонти и заплати. И с норма на възвращаемост, която регулаторът от години не е променял.


„Дори в България, в енергийния бранш, това е най-ниската норма на възвръщаемост”, обясни председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Илия Николаев.


Топлофикациите искат сегашните 4% да станат поне 8%, за да работят изобщо като реален бизнес. И получиха едно уверение - няма да има дружества, които да бъдат в привилегирована позиция спрямо други или пък такива, които да бъдат ощетени.


Повече по темата гледайте във видеото.