Над 80 милиона европейци са пробвали наркотик

Ситуацията с наркотиците в ЕС като цяло остава стабилна, но се появяват нови заплахи, отчита в годишния си доклад Европейският център за мониторинг на наркотиците, цитиран от БТА. Наблюдават се някои положителни признаци що се отнася до употребата на традиционните видове дрога. В същото време нарастването на силата и чистотата на наркотиците поражда загриженост.

 

Всяка седмица в ЕС се откриват по два нови вида дрога, а техническите иновации, включително интернет, създават нови предизвикателства, обобщава в годишния си доклад за тази година, представен днес в Лисабон, Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН). Анализът, подготвен от базираната в португалската столица децентрализирана агенция на Европейския съюз, обхваща 28-те страни членки на блока плюс Норвегия и Турция. 

 

Намаляването на смъртните случаи вследствие на употребата на дрога, "продължава да е сериозно предизвикателство за политиката в областта на общественото здраве в Европа", отчита докладът. Според направените оценки най-малко 6100 души са починали в ЕС през 2013 г. от свръхдоза, предимно хероин и други опиоиди. Над 80 милиона европейци, почти една четвърт от пълнолетните граждани на ЕС (между 15 и 64-годишна възраст), са пробвали някакъв наркотик някога през живота си. Налице са значителни разлики между отделните страни членки. 

 

Някакъв наркотик са взели поне веднъж около една трета от пълнолетните граждани на Дания, Франция и Великобритания. На обратния полюс са България, Румъния и Турция, където това се отнася за около 8 процента, или под една десета от населението. Огромната част от опиталите някакъв наркотик европейци, 78,9 милиона, са пробвали канабис, който си остава най-употребяваната незаконна дрога в Европейския съюз.

 

Резултатите от проучвания констатират намаляване или стабилизиране на потреблението в Германия, Испания и Великобритания. За сметка на това е установено увеличаване на консумацията в България, Франция и четирите скандинавски държави. Последните данни показват, че нарастването на новите диагностицирани случаи на ХИВ в Европа вследствие на инжекционна употреба на наркотици, което се дължеше на епидемични взривове в Гърция и Румъния през 2011-2012 г., е преустановено.

 

Докладът отчита запазване на тенденцията на намаляване на употребата на хероин. Кокаинът остава най-често употребяваният незаконен наркотик от групата на стимулантите в Европа. По-голямата част от потребителите обаче са съсредоточени в ограничен брой богати държави в западната част на континента. Важна констатация в тазгодишния доклад на ЕЦМНН е рязкото нарастване на силата на действие и чистотата на най-често консумираните незаконни наркотици в Европа. Два от възможните фактори, които обясняват тази тенденция, са техническите иновации и конкуренцията на пазара.

 

През последната година в Европейския съюз всяка седмица са били откривани средно по два нови вида психоактивни вещества, т. нар. "нови наркотици". През 2014 г. чрез системата на ЕС за ранно предупреждение са докладвани 101 нови вещества спрямо 81 през предходната 2013 г. В резултат общият брой на наблюдаваните от ЕЦМНН вещества е достигнал 450, като повече от половината от тях са засечени през последните три години. Значението на интернет и мобилните приложения за предлагането и рекламирането на наркотици сред европейците нараства постоянно.

 

ЕМЦНН е открил около 650 сайта за продажба на "легални стимуланти". Нова тенденция на онлайн пазара са сайтовете за анонимна продажба и такива, достъпни чрез софтуер за криптиране. В заключение ЕМЦНН призовава за адаптиране на правната рамка и политиките по правоприлагане с цел ефективно противопоставяне на тези развития, които определя като сериозно предизвикателство.

 

За влиянието на модерната дрога върху психиката на децата - гледайте във видеото.