Според Танев се показва една от най-нелицеприятните страни на висшето образование у нас

Събитията в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов през последната седмица показват една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование в България - превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища. 

Още по темата

 

Така просветният министър проф. Тодор Танев коментира случващото се във ВУЗ-а. Вече трети ден служебният ректор проф. Иван Върбанов не може да влезе в кабинета си в сградата на университета, въпреки заповедта на образователния министър. От министерството призовават всички институции да съдействат за бързото решаване на казуса.

 

"Като министър на образованието и науката настоявам за спешното намиране на цивилизовано решение на отдавна трупаните нарушения на академичните норми отвъд предела на всяка търпимост, което чака българската общественост. Вярвам в морала на уважаваните наши колеги от Академията и това, че ще отговорят на очакванията на обществеността и държавните институции, като преценят обстановката и бъдещия си авторитет пред гражданите и учените в България”, заявява проф. Танев.

 

Припомняме, че до служебното назначение на проф. Иван Върбанов се стигна, след като част от Академичния състав на университета оспори избора на проф. Теодора Димитрова за ректор на академията и дори подадоха жалба в съда. 

 

И тази сутрин проф. Върбанов не можа да встъпи в длъжност като служебен ректор. На входа беше посрещнат от двата лагера - противниците и поддръжниците на дългогодишния ректор Величко Адамов. Ректорският кабинет остана заключен, а новоназначеният професор Върбанов призна за още един проблем. 

 

"Има трудна комуникация между мен, началниците на звената и ръководителите на катедри”, обясни той.

 

От лагера на бившия ректор поискаха събрание на Академичния съвет за избор на заместник-ректори. 

 

Припомнете си академичните сблъсъци в Свищов във видеото: