Инспекторите проверяват стоки, които могат за застрашат живота и здравето на децата

Снимка: Shutterstock

 

Масови проверки из цялата страна заради започналия туристически сезон. Целта е да се гарантира безопасна почивка на море на семействата с малки деца. Инспекторите проверяват всички стоки, които могат за застрашат живота и здравето на децата.


Кампанията „Безопасно лято” има за цел да провери всички надуваеми плажни артикули, които са предназначени за използване под и над вода и са за деца на възраст до 14 години. В Бургас проверката започна с открити сериозни нарушения. Проверяват се магазини и складове в цялата страна.


При проверка на склад за надуваеми играчки се оказа, че нито една от плажните стоки не се продава, въпреки,че са изложени. Оправданието:


„Шефът не ми е донесъл бележки, с които да удостоверя цената”, обясни Даниела, продавач-консултант.


Инспекторите обаче откриха редица нарушения. Това на практика означава, че тези пояси не гарантират  сигурността на децата, които биха ги използвали.


„Предупредителният текст е на английски език. Липсва маркировка за съответствие поне върху тоя продукт. Няма опаковка, няма обявен вносител”, обясни Любомир Алексиев- ст. инспектор ДАМТН - Бургас.


Тъй като се оказа, че по закон инспекторите от Агенцията по метрология нямат право да проверяват стоки без етикет за цена, се наложи на потърсим Комисията за защита на потребителите.


Докато чакахме екипа на КЗП, все пак открихме надуваем басейн за деца до 3 години с цена, но отново без указания за ползване на български. Нарушенията бяха констатирани от експертите на Комисията за защита на потребителите.


„Няма цени, няма етикети. Ние ще искаме съответно документи по стандартите, на които трябва да отговарят точно тези две стоки”, обясни Катерина Георгиева, инспектор КЗП-Бургас.


Инспекторите и на двете агенции препоръчват, когато родителите купуват надуваеми плажни стоки, да следят за всички надписи и знаци, което е гаранция, че продуктът е изпитан и сигурен да децата им.  


Какъв ще бъде размерът на санкцията за този търговец предстои да стане ясно до края на седмицата. А проверките ще продължат през целия туристически сезон.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова