Вече ще получаваме парите си с 5 дни по-рано

 

 

Нови правила за изплащането на болнични и майчински. Вече ще получаваме парите си с 5 дни по-рано. Край и на разкарването до НОИ - работодателите ще подават документите онлайн. Катя е сред ключовите служители в тази софтуерна компания. Заради операция обаче й се налага за два месеца да спре работа.


„Това е неминуемо. Здравето е на първо място”, обяснява Катя Манева, служител в софтуерна компания.


На второ се оказват средствата. За да се лекува, й трябват пари. Чака ги от НОИ, но те не идват.


„Определено се усети, защото забавянето веднъж беше около 15-ина дни, което в крайна сметка е почти половин работен месец и ми се наложи да намеря друг начин за приходи”, добавя Катя Манева.


Чакането скоро може и да свърши. Планира се от юли догодина сроковете за изплащане на обезщетения за болест и майчинство да се съкратят от 15 на 10 работни дни след постъпването на документите.


Освен на Катя и колегите й, мярката ще се отрази сериозно и на нейните работодатели. И при тях ще има промени в сроковете. Вече ще трябва да предоставят удостоверенията до 10-о, а не до 15-о число на месеца.


„Мисля, че във възможностите на всеки един работодател е да се съобрази със съкратения срок”, обяснява Гергана Манева, специалист „Човешки ресурси”.


А документите вече ще се подават по електронен път. За да подадат болничните работодателите ще трябва да изтеглят безплатен софтуер от сайта на НОИ, друг вариант би бил да използват своя собствена програма, която да е адаптирана към изискванията на НОИ.


А който държи да подава документите на крак и хартия в НОИ, също ще може, но само до 2 удостоверения. В тази фирма обаче предпочитат да гледат напред и да пестят време.


„Ние наистина се грижим за нашите служители и ще се радваме, че ще имаме повече време да извършваме тази грижа за сметка на адимистративни задължения”, коментира Гергана Манева, специалист „Човешки ресурси”.


Идеите тепърва трябва да бъдат гласувани от министрите.


Повече по темата гледайте във видеото.